L’ESPLUGA CALBA. CENT ANYS EN IMATGES

El llibre «L’Espluga Calba. Cent anys en imatges» de Josep Poca i Gaya, fill de L’Espluga Calba (cal Borrassol), és un recull d’imatges del poble de gran valor documental. Comença per una sèrie de retrats de persones de finals del segle XIX i acaba a mitjans dels anys 60.

Bona part de les imatges pertanyen a aquell període en que fer una foto seguia unes pautes diferents a les d’avui, quan tothom fa quantitat de fotos cada dia, fotos que s’acaben eliminant dels dispositius (telefons mòbils) perquè ja se sap que quan un producte és massa abundant perd valor.

És interessant doncs veure els retrats de família, les fotos de parelles en el seu dia de noces, moments capturats en un espai i temps molt concret i que anaven precedits d’un ritual de preparació que implicava tenir cura de l’aspecte propi, del vestuari, de l’entorn, o de l’expressió corporal que formava part d’un relat. És curiós veure com l’expressió facial dels retratats reflectia la solemnitat del moment. Avui demanem un somriure quasi sempre que fem una foto, però mirant les d’aquest llibre no veurem cap somriure a les fotos antigues.

Crida també l’atenció les fotos dels homes en èpoques de servei militar, records de guerres amb espases que no són de raigs laser.

També hi ha una absència que ens fa veure una actitud molt arrelada al poble: no hi ha fotos del període 1936/39, la Guerra Civil, tot i que trobem fotos que fan referència a les conseqüències de la mateixa als anys posteriors. La memòria visual d’aquells tres anys terribles, igual que la memòria oral, no s’exhibeix. Hi ha ferides que costen de tancar.*

Els retrats de grup d’alumnes deixen constància que almenys en les primeres etapes de la vida els nens i nenes anaven a escola.
Els nens a aprendre a llegir i escriure, les nenes a «costura».

Un aspecte cultural que va ser important al poble: la música. En aquests cent anys, diverses orquestres i corals van vehicular aquesta expressió artística de la gent del poble.

Les celebracions religioses a la postguerra amb participació, voluntària o no, de tot el poble.

Les sessions al cine eren una finestra oberta al món i juntament amb les sessions de ball suposaven una mala influència que preocupava molt als mossens, vetlladors de la rectitud moral del poble.


Les fotos dels anys seixanta del segle passat ens expliquen una altra realitat. La creació de la Cooperativa Agrària i de la fàbrica tèxtil John Fil ens donen imatges d’un poble que treballant intensament aconsegueix aturar la fugida de moltes famílies a les ciutats en tenir la possibilitat de guanyar-se la vida al poble. I la gent ja surt somrient a les fotos.

L’última part del llibre recull algunes fotos de les que va fer Walter Cots als anys seixanta. Si voleu veure més fotos de les que ell va fer podeu mirar aquest vídeo.
El llibre «L’Espluga Calba. Cent anys en imatges» el podeu adquirir a cal Prior, la botiga del poble
*Josep Poca té publicat un llibret dedicat a la Guerra Civil.

Podeu tenir més informació sobre en Josep Poca i les seves publicacions consultant el seu blog Al Vent del Nord