JOSEP POCA I GAYA.

(L’Espluga Calba, 1940 – Bonastre, 2020)

Al matí del dia d’avui, 1 d’agost de 2020, la família reunida a la Vila del Vendrell ha celebrat la cerimònia de comiat d’en Josep Poca.

Fins a l’últim dia es va dedicar a fer el que havia fet quasi tota la vida: treballar per la cultura.

Va ingressar al Seminari de Tarragona als 11 anys. Aquest fet i les seves capacitats innates li van donar l’oportunitat de tenir accés a una educació que la seva família (cal Borrassol) probablement no li hauria pogut proporcionar. Després de cursar Teologia a Salamanca va exercir de capellà durant sis anys però el seu pensament proper a l’ideari socialista i al catalanisme no va caure massa bé a les jerarquies eclesiàstiques.

També va ser valent en el seu moment en renunciar al sacerdoci per amor a qui seria la seva esposa i companya tota la vida.

Després de l’etapa religiosa es va dedicar al món editorial i va treballar a Ariel Edicions, Editorial Crítica, Seix i Barral i Editorial Empúries.

Va entrar al món de la política com a Delegat de Benestar Social a Tarragona, va ser assessor del Gabinet de Presidència del Parlament de Catalunya (2000-2003) i de la Vicepresidència de la Generalitat (2004-2006).

Com a escriptor, ha publicat centenars d’articles de caràcter sociopolític a la premsa catalana (AvuiEl PuntAraDiari de TarragonaLa MañanaDiari del Baix Penedès, etc.),

L’any 2015 va publicar les seves memòries: Un capellà gens clerical, un polític poc polític.

La seva principal aportació al nostre poble va ser el llibre «L’Espluga Calba. Cent anys en imatges«. Amb la col·laboració de tots els veïns que li van deixar les fotografies dels seus àlbums familiars tenim una valuosa mostra visual de com era la gent del poble en diferents moments de la història. Podeu veure la ressenya del llibre que vam publicar no fa massa en un altre espai d’aquesta web , seguint aquest enllaç.

També va escriure un llibret sobre la Guerra Civil i la postguerra al poble, i una altra publicació seva molt interessant és sobre l’espluguenc Deogràcies Civit.

Ell ja no hi és però la seva obra perdurarà entre nosaltres.

El consistori municipal de L’Espluga Calba vol expressar des d’aquí el seu sentit condol a la família.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *